Lasselsberger - Knauf

Épület melletti járda, terasz kialakítása

A kültéri burkolatok a családi házak talán legnépszerűbb külső díszei. Bár nagyon is funkcionális elemekről van szó, mind a kapható választék, mind a beépítési variációk száma szó szerint végtelen, és nemcsak újonnan épülő, hanem meglévő házunkat is bármikor új díszbe öltöztethetjük egy jól megválasztott burkolattal. A burkolat kialakításával ráadásul kedvünk szerint rendszerezhetjük kertünket, udvarunkat, és hangsúlyozhatjuk ki az egyes terek funkcióit.

A legtöbben tudják, hogy a szép burkolatnak műszakilag is megfelelőnek, azaz időjárás-állónak, kopásállónak stb. kell lennie. Kevesebben gondolnak bele a burkolatot fogadó terület előkészítésének kérdéseibe, holott

a felülettől elvárt tulajdonságokat a burkolat önmagában képtelen biztosítani!

 

Mit is jelent ez? Melyek ezek a műszaki tulajdonságok, amiket – kimondva vagy kimondatlanul – elvárunk a frissen burkolt felülettől? Például hogy legyen

  • Sík

  • Vízelvezető

  • Fagymentes

  • Ne süllyedjen meg

  • Növényzet ne üssön át, illetve hangyák ne jussanak át rajta

  • Ne veszélyeztesse a szomszédos épületszerkezetet például azzal, hogy a vizet az épület lábazatára vezeti…

Fentieket csak egy szakszerűen megtervezett és kivitelezett burkolati rendszer tudja biztosítani! Ha valamelyik nem teljesül, akkor – legyenek a burkolóelemek bármilyen szépek – költségesen megépített burkolatunkkal aligha leszünk elégedettek. A már elkészült felület le- vagy visszabontása rettentő kellemetlen, ezért előfordul, hogy akár komolyabb hiányosságokkal is együtt élnek. Holott a szomszédos épület lábazatának felfagyása vagy a falazat átnedvesedése az esetek nagy részében a nem megfelelő kialakítású és lejtésű járdának és terasznak tulajdonítható, és az ilyen problémákat semmiképpen sem ajánlatos figyelmen kívül hagyni.

Látható, hogy a tartós kültéri burkolat elkészítéséhez körültekintő előkészítésre van szükség. Tisztáznunk kell a szerkezet funkcióját és a vele szemben támasztott elvárásokat – nemcsak esztétikai, de műszaki oldalról is. Ezután határozhatjuk meg a burkolat szükséges szerkezetét, felépítését, ami komolyabb követelmények esetén igencsak összetett lehet. Mind a burkolóanyagok ára, mind a munkadíjak egyre magasabbak, viszont napjainkban egyre kevesebb idő jut a kivitelezésre, ezért egyre nagyobb a jelentősége annak, hogy a helyes technológiával a megrendelő is tisztában legyen – már a kivitelezés előtt. Következő oldalainkon bemutatjuk a Lasselsberger-Knauf Floor System kültéri aljzatmegoldásait.