Lasselsberger - Knauf

Medence kialakítása

A nyilvános fürdőkön és sportmedencéken túl az utóbbi években megnövekedett a magántulajdonban lévő épített medencék száma, illetve az igény ezek telepítésére. A számtalan lehetőség közül az alábbiakban az épített, burkolattal ellátott medencék tartós kialakítását ismertetjük.

Az épített medencék elsősorban kibetonozott kiselemes falazattal, illetve monolit vasbeton szerkezettel készülnek. Az igénybevétel szempontjából a legmeghatározóbb tényező, hogy kültéri vagy beltéri elhelyezésről van-e szó, illetve az, hogy milyen vízzel lesz a medence feltöltve: természetes édesvízzel, termálvízzel vagy klórozott, vegyileg kezelt vízzel, stb.

A következő rétegrendi kialakítás tartalmazza azokat a Lasselsberger-Knauf által gyártott termékeket, amelyeket az ivóvizes medence egyes elemeinek megépítésehez javaslunk.

A medenceépítésre vonatkozó MSZ 15233:2012-es szabvány alapján a medence oldalfala és aljzata csak vízzáró és repedésmentes, minimum 25 cm vastag vasbeton fal- és 30 cm vastag vasbeton padlószerkezetből állhat. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ezt az előírást sok esetben nem tartják be az építők, hiszen rendszeresen készülnek kisebb medencék például kibetonozott zsalukő falazatokból. Ez mindenképp kerülendő! Amennyiben mégsem vízzáró beton szerkezet készült, a tapasztalat azt mutatja, ha tartószerkezetileg megfelelően épített a fogadószerkezet (nem következik be elmozdulás, szerkezeti repedés), a bemutatott rétegrendi kialakítás alkalmazható, azzal a kitétellel, hogy a kenhető vízszigetelés rétegszámát meg kell növelni plusz 1-2 réteggel.

Fuga anyagmennyiség számoló

Kérjük, adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat.


cm
cm
mm
mm
m2

Anyagszükséglet.

1 m2-re:
0.00 kg

teljes felületre:
0.00 kg