Lasselsberger - Knauf

Épület melletti járda kialakítása

A rétegrend főbb jellemzői:

Fogadófelület: meglévő vagy új betonaljzat. Csak stabil, repedésmentes és pormentes aljzatra dolgozzunk. Amennyiben ezek a kritériumok nem teljesülnek, úgy a munkálatokat megelőzően az alapfelület helyreállítását kell elvégezni. 

Lejtésképzés: Abban az esetben kell elkészíteni, ha a fogadófelület lejtése nem éri el a minimum 2 %-ot. Fontos, hogy olyan anyagot használjunk, ami extrém körülmények között is megfelelően tapad és kis rétegvastagság esetén se töredezzen szét. Ezeket az igénybevételeket a hagyományos betonok, esztrichek nem viselik el hosszú távon, ezért mindenképp a nagy szilárdságú Recon termékcsaládot javasoljuk beépíteni. A Kontakt CT gondoskodik a megfelelő tapadásról, míg a CT-Max és CT-Mix nagyszilárdságú esztrich termékeknek köszönhetően már 3 mm vastagságtól ki lehet alakítani a lejtésképzést (a hagyományos beton 5 cm-es minimális vastagságával ellentétben).

Vízszigetelés: Alkalmazása első sorban nagyobb kiterjedésű és zárt fugájú felületek esetén indokolt a talajpára csökkentése érdekében, de kisebb járdák kialakításánál is többlet biztonságot jelent. A cementkötésű, fagyálló Aquastop Flex kenhető szigetelést javasoljuk minimum 2 rtg.-ben felhordva. Az Aquastop Flex páraáteresztő tulajdonságú, így nem alakul ki felesleges páranyomás alatta, de a talajpára intenzitását csökkenti.

Szivárgólemez elhelyezése: A Geotextíliával kasírozott drain lemez gondoskodik a vízszigetelés mechanikai védelméről (amennyiben szükséges), valamint másodlagos vízszigetelő illetve vízelvezető réteg. 

Szivárgóréteg: A Drain Estrich kültéri felhasználású, esztrich szabvány alapján minősített átszivárogtató betonréteg. Alkalmazásával megoldható a burkolat alá kerülő nedvesség elvezetése, valamint a fagyáskárok elkerülése.  Mindezek mellett megfelelően stabil és szilárd felületet biztosít a rá kerülő burkolat fogadására. Mint minden kültéri beton aljzatot, a Drain Estrichet se felejtsük el dilatálni! A dilatációs mezők nagysága max.15 m2, ill. az oldalhosszúság nem haladhatja meg az 5 m-t, valamint az oldalhosszúság nem haladhatja meg a szélesség 2-szeresét.


Burkolat kialakítása: Több lehetőségünk van az igények függvényében.
Készíthetünk zárt fugájú gres vagy kő burkolatot is teljes felületén Flex vagy S1 Flex ragasztóval leragasztva és Silvercol, illetve EpoxiCol fugával tömítve.
Amennyiben nyitott vagy részben nyitott burkolatot tervezünk, akkor még több lehetőségünk van.
Készíthetünk zúzottkő ágyazatba fektetett vagy Drain Estrichbe frissen ágyazott kő, térkő burkolatot homok kiékeléssel, Rockfix pogácsákra fektetett önhordó kőburkolatot, vagy akár fa és WPC felületet is.
Ha a nyitott fugák keresztmetszeti felülete képes a rá eső teljes csapadékmennyiség elvezetésére, akár vízszintes felület kialakítása is lehetséges, mely esetben a teljes vízmennyiséget a szivárgóréteg vezeti el oldalirányba.