Lasselsberger - Knauf

Struktúrák és választások

Házunk megjelenését jócskán befolyásolja a színezővakolat struktúrája, ezért érdemes figyelembe vennünk, hogy

a színezővakolat karakterét elsősorban a termék szemcseösszetétele határozza meg, így ez a felhordás során már nem változtatható meg.

A Lasselsberger-Knauf színezővakolatai három alapstruktúrában kaphatók:

Lb-Knauf - kapart struktura
A kapart színezővakolatok szemcseméret eloszlása közelítőleg egyenletes, így egységes struktúrát alakíthatunk ki.

A dörzsölt színezővakolatok nagy arányban tartalmaznak az átlagos szemcseméretet lényegesen meghaladó méretű szemcséket. A felhordás során a szerszám ezeket a nagy szemcséket gördítve csíkos mélyedéseket alakít ki a felületen. A simítás irányával befolyásolhatjuk a mintázat irányát, például…

Lb-Knauf - körkörösen dörzsölt struktúra…körkörösen dörzsölve...
Lb-Knauf - egyenesen dörzsölt struktúra...vagy egyenesen dörzsölve.

 

A spriccelt vakolatot speciális kéziszerszámmal hordjuk, azaz fröcsköljük fel a falra, így a megszokott módokon utánozhatatlan, karakteres, rusztikus megjelenésű vakolatot készíthetünk. Csak különleges zsákos anyagból, azaz nemesvakolatból alakítható ki, vödrös vakolatból nem.
Lb-Knauf - spriccelt struktúra

 

LB-Knauf - cuppantott struktúra
Az alapstruktúrák számtalan módon vihetők fel a falra, ennek csak a kivitelező ügyessége szab határt. Ilyen például a cuppantott struktúra...

...és íme, néhány további lehetőség:

A vakolatok struktúrájának kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a legnagyobb szemcseméretet. A gyárból kikerülő anyagok többféle méretű szemcsét tartalmaznak – minél nagyobbakat, annál hangsúlyosabb, a tekintetet vonzó felületet alkotnak, ami a környezeti hatásokkal szemben is ellenállóbb lesz.

Ennek megfelelően a 2 mm-t meghaladó legnagyobb szemcseméret a legmasszívabb vakolattípus, ami a manapság egyre divatosabb rusztikus megjelenést kölcsönöz a vakolatnak. Az 1,5 mm legnagyobb szemcseméret simább, letisztult struktúrát eredményez, viszont kevésbé ellenálló felületet alkot. A legkisebb, 1 mm szemcseméretű vakolatok használatát limitált ellenállóképességük miatt kültérre csak kisebb felületeken, díszítésként ajánljuk, beltérben azonban korlátozások nélkül alkalmazhatóak.

 

SZÍNEZŐVAKOLAT STRUKTÚRÁK

 

Kapart hatású felület kialakítása - StrukturOLA Dekor

Kapart hatású felület kialakítása - SilikatOLA

 Dörzsölt hatású felület kialakítása - SiliconOLA

Dörzsölt és cuppantott hatású felületek kialakítása - Edelputz Extra 4

Dörzsölt hatású felület kialakítása - Edelputz Extra 2

 Dörzsölt hatású beltéri felület kialakítása - Edelputz Extra 1

 


 Kapcsolódó cikkek/strong>


 Kapcsolódó termékek