Lasselsberger - Knauf

Átütő védelem I. - A Thermosystem hőszigetelő rendszerek dübelezése

A homlokzat hőszigetelő rendszer (THR) szakszerű kivitelezése minden esetben a kivitelező felelőssége, aminek különös jelentősége van a helyes rögzítésnél. Az elszabaduló homlokzati elemek nem pusztán anyagi vagy erkölcsi kárt okozhatnak, hanem súlyos, akár büntetőjogi következményekkel is járhatnak, még évekkel a kivitelezés után is. Ezért fontos, hogy kivitelező tisztában legyen a hőszigetelő lapok ragasztását kiegészítő mechanikai rögzítés, azaz dübelezés jelentőségével.

A dübelek a hőszigetelő rétegen áthatoló, azt a falban előre elkészített furatokba rögzítő eszközök. Rögzítésük történhet csavarral vagy beütőszeggel. A piacon kaphatóak beütőszeg nélküli beütődübelek is, ám ezek alkalmazása ragasztott hőszigetelő rendszereknél nem megengedett; így a Lasselsberger-Knauf Thermosystem rendszereinél sem.

Lb-Knauf - dubelek

Mivel a dübelek szükségszerűen behatolnak a falazatba és a szigetelőanyagba is, megváltoztatják a hőszigetelési tulajdonságokat, vagyis az eltérő hővezetésű pontokon hőhidak keletkezhetnek. A hőveszteségnél komolyabb probléma ezeken a helyeken a néhány °C hőmérséklet-különbségből fakadó párakondenzáció és penészesedés. Mivel ezen a felületen a szennyeződés is másképp tapad meg, a dübelezési helyek néhány év alatt foltossá válhatnak.

Lb-Knauf - dubel hokep

A korszerű dübeleket úgy tervezték, hogy ezt a hatást minimalizáják, az egyes típusok hővezetési tulajdonságai azonban eltérőek.

A dübelezést paramétereit már a homlokzati hőszigetelés tervezésekor meg kell határoznunk. A megfelelő dübelek kiválasztásához a következőkkel kell tisztában lennünk:

  • A fogadó falazat felépítése

  • Az alkalmazott hőszigetelés anyaga és vastagsága

 

A fogadó falazat felépítésének kérdései

 

A dübeleken megtalálhatóak azon falazatok kódjai, amelyekhez a dübelek használhatóak, az alábbi kategóriák szerint:

  • beton

  • tömör falazóelemek, pl. tömör tégla

  • üreges falazóelemek, pl. üreges tégla

  • könnyűbeton, pl. gázbeton

  • pórusbeton, pl. YTONG

Csak a falazatnak megfelelő, műszaki engedéllyel rendelkező dübeleket használjunk!

Továbbá az előkészített homlokzaton fel kell mérnünk a teherhordó falazat és a rögzíteni kívánt szigetelőanyag közötti távolságot, azaz a nem teherhordó réteg vastagságát.  Ennek elsősorban felújítások során van jelentősége, mivel a dübelnek a hőszigetelő tábla és a teherhordó falazat között át kell hidalnia a rendszerragasztó-rétegen túl a meglévő, megmaradó vakolatot és az esetleg alkalmazott kiegyenlítő réteg vastagságát is.

Mindezek figyelembevételével egy homlokzati felületen belül akár különböző dübeltípusok és dübelméretek alkalmazására is szükség lehet.

 

Az alkalmazott hőszigetelés anyaga és vastagsága

 

  • Az ásványgyapot hőszigetelő táblákat minden esetben dübelezni kell.

  • Polisztirol alapú hőszigetelő lemezeink dübelezése 10 m épületmagasság fölött minden esetben kötelező. Alacsonyabb épületeknél, ha a ragasztás új beton- vagy téglafelületre történjen, vagy a homlokzaton – akár a felület megtisztításával vagy megerősítésével – biztosítható a legalább 0,08 N/mm2 tapadószilárdság, illetve ha nincsenek különleges követelmények (például extrém szélterhelés), a dübelezés elhagyható.

  • A hőszigetelő réteg vastagságán kívül tisztában kell lennünk az alkalmazni kívánt dübel legkisebb beépítési mélységével is, amely általában 35 mm

A legtöbb felhasználási módhoz többféle dübel közül is választhatunk a Lasselsberger-Knauf kínálatából. A választáshoz iránymutatást nyújt az alábbi termékválasztó segédlet:

Lb-Knauf - dubel termekvalaszto