Lasselsberger - Knauf

Drain Estrich

A kültéri burkolt teraszok, erkélyek akut problémája a felfagyásból fakadó tönkremenetel. Ezen felületek átlagos élettartama hagyományos technológiával történő kivitelezés esetén 5-10 év. Az épített környezetünk tartóssága az esztétikai és anyagi megfontoláson túl élet- és balesetvédelmi szempontokból is kulcsfontosságú!

A Drain Estrich alkalmas burkolt kültéri felületek aljzataként átszivárogtató rétegnek, mely elvezeti a burkolat alá bejutott nedvességet, illetve megvédi a burkolati réteget a fagyáskároktól.  Nyitott fugával rendelkező burkolatoknál (önhordó kő, fa, stb.) az átszivárogtató réteg felső síkját, illetve a burkolati síkot akár lejtés nélkül is ki lehet alakítani! lbk drain estrich adatok

Működési elve:

A Drain Estrich elvezeti a rétegek közé jutott nedvességet, valamint meggátolja a maradék nedvesség megfagyásának roncsoló hatását a szerkezetében lévő szabad légtérnek köszönhetően. 

Drain Estrich elv

 Minden kültéri burkolat felületi zárása előbb-utóbb megadja magát a környezeti, illetve mechanikai terheléseknek és utat enged a nedvesség burkolati réteg alá jutásának. Zárt burkolatú teraszok, erkélyek rétegrendi kialakításában a vízszigetelés és a burkolati ragasztó réteg között beépített Drain Estrich gondoskodik a bejutott nedvesség elvezetéséről, valamint a burkolat felfagyásának megelőzéséről.

Lbk_Drain_Estrich_erkely

Teraszok, erkélyek vízszigetelésekor átszivárogtató réteg alkalmazása esetén elegendő csak a szivárgó réteg alatti egyszeri szigetelési sík kialakítása. Ebben az esetben mindenképp páraáteresztő szigetelést javaslunk a talajpára szerkezetet károsító hatásának elkerülése érdekében. Drain_2.2

Vízáteresztő, nyitott fugájú burkolat esetén a burkolati felületet lejtés nélkül is kialakíthatjuk. Ebben az esetben a Drain Estrich felső síkja is vízszintes kialakítású, és a vízelvezetés vagy teljes keresztmetszetben, vagy a szivárgó réteg alatti lejtésképzéssel (min. 2%) oldal irányba történik. A fugák vízáteresztő felületét, a keresztirányú vízelvezetés keresztmetszetét, valamint a talaj vízelnyelő képességét minden esetben méretezni, tesztelni kell.

Nagy méretű önhordó lapokat Rockfix pogácsákba ágyazva biztosítható a szabad fugakeresztmetszet és ezáltal a megfelelő vízáteresztés.

Drain_2.1

Kiselemes előregyártott beton és természetes kő burkolati elemeket lehet hagyományosan zúzottkő ágyazatba helyezni, vagy Kontakt CT tapadóhíd alkalmazásával közvetlenül a Drain Estrich felületébe ágyazni.

Drain_2.3

A Drain Estrich minősítése az MSZ EN 13813 számú Esztrich szabvány alapján történt, besorolása CT C30 F5.