Lasselsberger - Knauf

Erkély, terasz burkolása

Terasz, erkély rétegrendi kialakítások

A kültéri burkolt felületeket extrém terhelések érik a beltéri társaikhoz képest. Ezek elsősorban az intenzív nedvesség, fagy, UV sugárzás, mechanikai és dinamikai hatások, és a hőmérséklet-ingadozás. Természetesen ezeken túlmenően is számtalan hatás éri a felületeket, de ezek vagy nem számottevőek, vagy csak kivételes helyzetekben fordulnak elő.

Fontos minden esetben a végbemenő folyamatok átgondolása és ehhez mérten a legideálisabb rétegrend és anyagok megválasztása. Több lehetőségünk is van a rendelkezésre álló hely (rétegrendi vastagság) függvényében. Ezen megoldások mindegyike megfelelő lehet, különbségük elsősorban az élettartamuk idejében tér el. El lehet úgy is készíteni egy felületet, hogy 10-15 évig tartós megoldást nyújtson és lehet akár 30-50 évre is tervezni. Természetesen mindegyik lehetőségnél fontos a rendszerelemek állandó vizsgálata és karbantartása (sérült lapok cseréje, elrepedt fugák, rugalmas tömítés újra húzása stb.).

Két alapvető rétegrendet különböztetünk meg:

- Hagyományos

- Fagyvédő

Hagyományos rétegrend:

Évtizedeken át alkalmazott rétegrendi kialakítás mind teraszok, mind erkélyek kivitelezésénél. Alkalmazása elsősorban akkor célszerű, ha a homlokzati nyílászáró és erkély-, teraszlemez síkja között csak néhány cm áll rendelkezésre. 

Rétegrend főbb elemei és jellemzésük:

- (1-2) Lejtésképzés: Kültéri burkolatoknál a szakmai szervezetek ajánlása alapján minimum 2 % lejtést kell kialakítani a felületre érkező nedvesség biztonságos levezetése érdekében.  Ezt a lejtést célszerűen olyan anyaggal kell kialakítani, ami a lehető legkisebb rétegvastagságot veszi igénybe (a legvékonyabb szakaszán közelít a nullához) és megfelelő tapadással, illetve szilárdsággal rendelkezik. Az LB-Knauf termékválasztékában ez a ReCon termékcsalád CT-Max és CT-Mix habarcsai, melyek 3 mm-től akár 4 cm-es vastagságig bedolgozhatóak. Minden esetben alkalmazni kell a rendszer tapadóhídját, a Kontakt CT-t, melyre nedveset a nedvesre elv alapján kell a további réteget felhordani. Amennyiben gyorsított szilárdulás az igény, akkor a NivoSpachtel 3-20 gyorskötő padlókiegyenlítő tapasz a megoldás, melyet a nevében szerepló 3-20 mm között lehet alkalmazni (több rétegben nagyobb vastagság is elérhető). 

- (3-5) Vízszigetelés: A lejtésképzés megszilárdulását, illetve kiszáradását követően lehet elkészíteni a felület vízszigetelését. A vízszigetelésnek kettős funkciója van. Elsődleges feladata az alatta lévő tartószerkezet védelme, másodlagosan pedig a felette lévő burkolat felfagyás elleni védelme. Célszerű páraáteresztő szigetelést használni, mert ezáltal az alulról érkező pára nem reked meg a szigetelés alatt, ahol páranyomást, illetve rejtett fagyási károkat okoz. Az Lb-Knauf ilyen tulajdonságú terméke az Aquastop Flex, mely páraáteresztő, fagyálló és kimagaslóan rugalmas cementkötésű kenhető szigetelés. A kivitelezésénél nem szabad megfeledkezni, hogy minimum két rétegben kell felhordani az anyagot, valamint a rendszerhez tartozó kiegészítő elemek (hajlaterősítő szalag, vízcseppentő elem stb.) beépítése is nélkülözhetetlen!

- (6) Burkolatragasztó: A ragasztó kapja a legnagyobb terhelést a rétegrendi elemek között. Biztosítania kell a lapok teljes alátámasztását (előírás szerint min. 90 %-os fedettséget, melyet a két oldali kenéssel lehet elérni), át kell adnia a burkolat felmelegedéséből és lehűléséből származó alakváltozási feszültséget a fogadófelületnek, ellent kell állnia a fagynak és hőnek miközben a megfelelő tapadást is kell biztosítania, mindezt néhány mm vastagságban.  Ajánlott minden esetben az általános terheléshez javasolt ragasztóknál egy kategóriával erősebb és rugalmasabb anyagot választani a megnövekedett terhelések miatt. Kültéri felhasználáshoz javasoljuk a Flex, S1 Flex illetve S2 Flex ragasztóinkat.

- (7-8) Hézagtömítés: Két különböző típusú hézagot kell lezárnunk. Egyrészt a burkolólapok közötti fugahézagot, melyet nagy kopásállóságú és kis vízfelvételű fugázóanyaggal kell tömíteni. A célra legalkalmasabb termékek az Lb-Knauf választékában a SilverCol cement kötőanyagú és az EpoxiCol kétkomponensű epoxy fugázóhabarcsok. Másik típusú hézagok a dilatációk, a pozitív sarkok (lábazat), illetve a burkolathoz kapcsolódó egyéb szerkezetek (korláttartók, csőáttörések stb.). Ezeket minden esetben tartósan rugalmas, UV álló tömítővel kell kitölteni, mely a Szaniterszilikon rugalmas tömítő.

 

Fontos tudni, hogy a kültéri felületeket maximum 15 m2-ként (alaktól és rétegvastagságtól függően) dilatálni kell a hőingadozásból származó feszültségek csökkentése érdekében. Ebben az esetben nem alkalmazhatjuk a fentiekben ismertetett rétegrendet, mert a tartószerkezeti réteget el kell választani a fölötte lévő rétegektől. Ez többlet vastagságot és másik rétegrendi kialakítást igényel, melyet a későbbiekben ismertetünk.

Fagyvédő rétegrend:

Hosszú élettartamú, tartós kialakítás, mely ideális mind a ragasztott, mind a szerelt burkolatok fogadására. Alkalmazását minden esetben javasoljuk, amennyiben rendelkezésünkre áll a hagyományos rétegrendhez plusz 4-5 cm.

Rétegrend főbb elemei és jellemzésük:

Alapjában véve megegyezik a hagyományos rétegrendi kialakítással, de a vízszigetelő és a burkolati ragasztó réteg közé kialakításra kerül egy szivárgó réteg. (6-7) A rétegnek két eleme van: közvetlenük a vízszigetelésen kerül leterítésre a 8 mm vastagságú kasírozott drain szivárgólemez (nem minden esetben szükséges, de nagy lejtésirányú teraszoknál vízáteresztő burkolat esetén a bejutó csapadék visszatorlódhat a felső rétegben), majd a minimum 3 cm vastagságú Drain Estrich.

A Drain Estrich működési mechanizmusa egyszerű, mégis igen hatékony: 

A Drain Estrich elvezeti a rétegek közé jutott nedvességet, valamint meggátolja a maradék nedvesség megfagyásának roncsoló hatását a szerkezetében lévő szabad légtérnek köszönhetően.

 

Nagy méretű teraszoknál a dilatációs szakaszok könnyen kialakíthatóak a kasírozott drain lemez fölötti rétegben.

A Drain Estrichen kialakítható zárt fugájú ragasztott lapburkolat (ekkor fagyvédő rétegként funkcionál), illetve akár nyitott fugájú természetes kő, fa vagy WPC műanyag teraszburkolat is. Nyitott fugák esetén a Drain Estrich felső síkja,  illetve a burkolati sík akár vízszintesen is kialakítható, hiszen a felületen nem áll meg a csapadék, a bejutó nedvességet pedig a szivárgó réteg elvezeti.

 

Erkélyek hőszigetelése esetén a lépésálló zártcellás extrudált hőszigetelő lemez (XPS) a lejtést adó réteg alatt kerül elhelyezésre. Ebben az esetben a fölötte lévő esztrich réteg (lejtbeton) úsztatott kialakítású lesz. Ennek legkisebb vastagsága CT-Max alkalmazása esetén 3 cm, Estrich ZE 20 esetén pedig 4 cm.