Lasselsberger - Knauf

Falazóhabarcsok I.

A falazóhabarcsok feladatai, tulajdonságai

A falszerkezetek szilárdságát, teherbíró képességét, tartósságát a falazóelemeken kívül a felhasznált falazóhabarcs tulajdonságai is nagyban befolyásolják.

A falazóhabarcsok feladatai:

  • egyenletes teherátadás
  • falazóelemek egyenetlenségének kiküszöbölése
  • hézagkitöltés
  • falazóelemek egymáshoz ragasztása

 LB-Knauf Falazóhabarcs

Szabványban meghatározottak alapján a falazóhabarcs fajták meghatározása és tulajdonságaik és/vagy felhasználásuk szerint a következők lehetnek:

Normál falazóhabarcs (G)

Vékonyrétegű falazóhabarcs (T)

Könnyített falazóhabarcs (L)

A habarcsokra vonatkozó európai szabvány a falak, oszlopok és válaszfalak építésénél (burkolt téglafalazat és vakolt falazat, teherhordó és nem teherhordó falazati szerkezet a magas és mélyépítésnél) alkalmazott gyári előkevert falazóhabarcsokkal szembeni elvárásokat (fektetés, egyenes illesztés, fugázás) határozza meg.

A falazóhabarcsok tulajdonságainak meghatározására az EN 998-2 szabvány rendelkezik. E szabvány szerint a gyártónak egy termék kifejlesztése után, el kell végezni a termék kezdeti típusvizsgálatát, melyben igazolja, hogy az megfelel ennek az európai szabványnak. Külön kell meghatározni a friss habarcsok feldolgozásával kapcsolatos bedolgozhatósági időt, kloridtartalmat, levegőtartalmat, sűrűséget és (csak a vékonyrétegű habarcsoknál) a korrigálhatósági időt. A megszilárdult habarcsokra meghatározza a feldolgozásra vonatkozó nyomószilárdságot, tapadószilárdságot és sűrűséget. 

Az MSZ EN 998-2 szabvány a falazóhabarcsok nyomószilárdság szerinti besorolásáról rendelkezik.

Az LB-Knauf gyártású falazóhabarcsok elnevezésében szereplő számok a megszilárdult habarcs nyomószilárdságára utalnak. Pl.: MM1, MM3, MM5, illetve az MM10 elnevezésű termékek a harmonizált európai szabvány által meghatározott M1, M2,5, M5, és M10 jelölésű osztályba sorolhatók (a habarcsoknak teljesíteni kell az elnevezésükben megjelölt osztály nyomószilárdsági értékeit, pl.: MM1 > 1 N/mm2, MM3 > 2,5 N/mm2, stb.). 

HabarcsosztályokA falazóhabarcsok pontos anyagszükségletét a falazóelem gyártó cég határozza meg. A mellékelt táblázatban iránymutatást adunk a különböző falazóelemekhez használatos nedves- és szárazhabarcs szükségletre.

LB-Knauf Falazóhabarcs anyagszükséglet