Lasselsberger - Knauf

Hagyományos és környezetbarát építőanyagok

Az utóbbi időszakban megsokasodtak a klímaváltozással és környezetszennyezéssel kapcsolatos hírek, prognózisok. A környezettudatos gondolkozás és a természetes anyagok iránti igény egyre nő és ez az építőiparban is fokozatosan megjelenik. (Az építőipari termelés felel a károsanyag kibocsátás komoly hányadáért!)

Nemzetközi szervezetek, intézmények próbálnak új minősítő rendszereket és technológiákat bevezetni, melyek ösztönzik mind a gyártókat, mind az építtetőket a környezetbarát technológiák alkalmazására. Ezeknek a rendszereknek a legfőbb alapfogalmai a KARBONLÁBNYOM meghatározás, a termékek teljes ÉLETCIKLUS ELEMZÉSE (LCA), illetve az ezekre épülő GREEN BUILDING RATING SYSTEM (GBRS). 

Ezek az értékelési szempontok és rendszerek Magyarországon még hatékonyan nem elérhetőek, így a környezettudatos építtetők, tervezők lehetőségei szűkösek a megfelelő technológia és anyag kiválasztásában. Ebben a döntéshozatalban szeretnénk segítséget nyújtani egy-két alapgondolattal, illetve a termékválasztékunkban szereplő anyagokkal.

A környezetszennyezés fokozódása az ipari forradalommal kezdődött. Ebben az időszakban forradalmasították az építőanyagok előállítását is első sorban a Portlandcement kifejlesztésével. Az építőanyagok leg energiaigényesebb és környezetszennyezőbb alapanyaga (hatalmas karbonlábnyom!) sajnos pont a portlandcement, mely szinte az összes beton és habarcstermékben megtalálható. De az ipari forradalom előtt is volt építészet, sőt több száz vagy ezer évig fennmaradó építmények is. Ezért érdemes visszanyúlni elődjeink tudásához és beintegrálni azokat a mai technológiákba:

 Gipsz kötőanyagú termékek:

Előállítása több technológiával lehetséges, egyrészt természetes formában bányásszák, másrészt ipari melléktermék is lehet (szulfátmentesítés). Magas szilárdsági értékkekkel és jó bedolgozhatósági tulajdonságokkal rendelkezik, de a nedves környezetre érzékeny.

      

 Mészhidrát – trassz kötőanyagú termékek:

A trassz több ezer éve ismert pótlék, mely önmagában nem kötőképes, de mészhidráttal együtt erős és ellenálló szerkezetet alkot. A kezdeti szilárdsága kisebb a cementes termékeknél, de hosszabb távon ellenállóbb.

 

 

 Tisztán mészhidrát kötőanyagú termékek:

A mészhidrát a kötési folyamat közben CO2-t köt meg (annyit, amennyit az égetése során elveszített), ezáltal alakul ki újra a mészkő szerkezet. Szilárdsági paraméterei kisebbek a cementes termékeknél, de a felhasználási területtől függően jól alkalmazhatóak.