Lasselsberger - Knauf

Homlokzati hőszigetelő rendszerragasztók

A Thermosystem hőszigetelő rendszerekben a ragasztópaszták szerepe kettős: a hőszigetelő lapok homlokzatra történő felragasztására (azaz ragasztóként), és a felületet lezáró színezővakolat üvegszövet hálóval megerősített alaprétegeként (azaz tapaszként) is használatosak. A Lasselsberger-Knauf termékkínálatában kizárólag mindkét célra, azaz ragasztóként és tapaszként is alkalmazható, a hőszigetelő rendszerek részeként minősített rendszerragasztók találhatóak meg, és a Thermosystem 5+5 év garanciája kizárólag ezek használata mellett érvényesíthető.

 

A rendszerragasztó kiválasztása

A rendszerragasztók kiválasztását alapvetően három szempont alapján végezzük:

 • Alkalmazás helye – homlokzati vagy lábazati zónában? A lábazati zónában a csapóeső, nedvesség és mechanikai igénybevétel miatt speciális hőszigetelő lapokat (FormEPS vagy XPS) hőszigetelő lapokat alkalmazunk. A rendszerragasztónak egyrészt alkalmasnak kell lennie ehhez az anyaghoz, másrészt az alaprétegnek ellen kell állnia ezeknek a hatásoknak.

 • Hőszigetelő lapok anyaga – EPS (expandált fehér polisztirol), grafitos EPS (expandált grafitos polisztirol), FormEPS (formahabosított expandált polisztirol), XPS (extrudált polisztirol) vagy ásványgyapot?  A hőszigetelő laphoz nem illeszkedő ragasztó nem képez megfelelően erős kötést, nem tudja kompenzálni a lapok hőtágulását, illetve nem tudja teljesíteni a hőszigetelő rendszerrel szemben támasztott további követelményeket, például a fokozott páraáteresztést. A Lasselsberger-Knauf ragasztóin megtalálható azon anyagok jelölése, amelyekhez alkalmazhatóak.

 • Esetleges különleges körülmények? Pl. nagy forgalmú utcákra, terekre néző épületek földszintjén fokozott mechanikai terhelés várható, ezért a színezővakolat alaprétegének különlegesen erősnek kell lennie.

A rendszerragasztóink közti választáshoz az alábbi segédlet nyújt segítséget (a teljes méret megtekintéséhez kattintson a képre):

Lb-Knauf - rendszerragaszto termekvalaszto

 

Styrokleber

 • fehér EPS hőszigetelő táblák ragasztására

 • üvegszövet háló ágyazására

 • kiváló ár-érték aránya révén széles körben kedvelt

 • anyagszükséglet: kb. 8-10 kg / m2

 LB-Knauf - Styrokleber

Styrokleber Extra

 • fehér EPS, grafitos EPS és ásványgyapot hőszigetelő táblák ragasztására

 • lábazati zónában FormEPS táblák ragasztására

 • üvegszövet háló ágyazására

 • kiváló ár-érték aránya és széles körben felhasználhatósága révén széles körben kedvelt

 • anyagszükséglet: kb. 8-10 kg / m2

 LB-Knauf - Styrokleber Extra

Klebespachtel

 • fehér EPS és grafitos EPS hőszigetelő táblák ragasztására 

 • lábazati zónában FormEPS és XPS táblák ragasztására

 • üvegszövet háló ágyazására

 • szilárdsága révén nagyobb mechanikai igénybevételeknek is ellenáll

 • anyagszükséglet: kb. 8-10 kg / m2

LB-Knauf - Klebespachtel

Thermofix

 • ásványgyapot hőszigetelő táblák ragasztására

 • üvegszövet háló ágyazására

 • szálerősítéses

 • mészhidrát-tartalma révén magas páraáteresztési követelményeknél is használható

 • anyagszükséglet: kb. 12 kg / m2

 LB-Knauf - Thermofix

A szükséges mennyiség kiszámítása

A rendszerragasztó szükséges mennyiségét a Lasselsberger-Knauf homlokzati négyzetméterre adja meg; a megadott értékbe a ragasztó- és az erősített alapréteg anyag szükséglete is beleértendő. Legyünk figyelemmel az alábbiakra:

 

Ragasztóréteg

A megadott érték nem a teljes felületű ragasztásra, hanem a legtöbbször alkalmazott pont-perem módszer használatára vonatkozik, azaz a ragasztóréteget a tábla peremére és pontokban a belső felületére visszük fel.  Ezzel a teljes felületű ragasztáshoz képest anyagot takarítunk meg, mindamellett megakadályozzuk a hőszigetelő táblák mögötti légmozgást, és megfelelő erősségű ragasztást képezünk a falfelület és a táblák között. Ügyeljünk rá, hogy a szétnyomott ragasztórétegnek legalább a hőszigetelő lemez 40%-át kell fednie; ennek hiányában a szél szívóhatása akár az egész hőszigetelő rendszert letépheti a falról. 

A megadott érték átlagos minőségű alapfelületre értendő, egyenetlen felületre történő ragasztásnál a ragasztószükséglet nagyobb lehet.

Amennyiben kiegészítő dübelezésre van szükség, a ragasztóréteg felhordásánál vegyük figyelembe, hogy a későbbi dübelezés csak ragasztás fölött történhet, ezért a ragasztópontokat a dübelszükségletnek megfelelően kell elhelyezni. Ehhez a hamarosan megjelenő dübelezési segédletünk nyújt majd segítséget.

 LB-Knauf - pont perem modszer

 

 

Megerősített alapréteg

A megadott érték polisztirol hőszigetelő tábláknál 3-6 mm, ásványgyapot hőszigetelő tábláknál 6-10 mm vastagságra vonatkozik.

Az alaprétegbe kerül beágyazásra az üvegszövet háló. Különlegesen erős felületet kaphatunk, ha a beágyazott hálóra újabb tapaszréteget húzunk és újabb hálót ágyazunk be, azonban ennek anyagszükségletével külön számolnunk kell.

 

Más ragasztók használata?

Bár a THR a rendszerragasztó nélkül nem is nevezhető rendszernek, nemegyszer előfordul, hogy a hőszigetelő rendszerhez nem illő anyag kerül felhasználásra, aminek egyetlen oka van: a megfelelő minőségű rendszerragasztóknál általában találunk olcsóbb terméket is a piacon. A pénz, mondhatnánk, nagy úr… de mit is fizetünk meg ezzel a felárral?

 • rétegvastagság: a megfelelő minőségű rendszerragasztó az olcsó hidegburkolati ragasztók maximum rétegvastagságának többszörösén alkalmazva is biztosan ragasztja a hőszigetelő lapokat

 • hő- és fagytűrés: a kültéri használatú rendszerragasztónak a beltéri ragasztóknál sokkal szélesebb hőmérsékleti viszonyok között is helyt kell állnia

 • flexibilitás: a tapasznak ellen kell állnia a sugárzó napsütés illetve kemény fagy okozta hőmozgásnak éppúgy, mint a közvetlen mechanikai terhelésnek, pl. jégesőnek

 • tapadás: a hőszigetelő ragasztóknak megfelelően tapadniuk kell a hőszigetelő rendszer anyagához (polisztirol vagy ásványgyapot)

 • a megfelelő minőségű tapaszok az alaprétegben az üvegszövet háló ágyazóhabarcsaként is használhatóak

Mivel a THR-ben ragasztást és tapaszolást is kell végeznünk, rendszerünk működése kívül-belül a kiválasztott anyagon múlik. A mindkét rétegben használt anyaggal szembeni követelményeket a „belépő szintű”, általában csak beltérre ajánlott hidegburkolati ragasztók ugyanúgy nem tudják teljesíteni, mint a rendszerragasztókhoz képest gyanúsan olcsó hőszigetelő ragasztók és paszták. Így aztán a nem megfelelő anyagok használatával szinte biztosan kitesszük magunkat a hőszigetelés változatos műszaki és esztétikai hibáinak, ráadásul garanciális igényünkkel sehova sem fordulhatunk majd. Teljesen biztosan állíthatjuk: a megfelelő rendszerragasztóért kifizetett, a teljes rendszer anyag- és munkaköltségéhez viszonyítva elhanyagolható összeg olyan befektetés, ami már rövid távon busásan megtérül.

Néhány forintos megtakarítás az anyagárban könnyen eredményezhet ilyen „szép” felületet

 LB-Knauf - matrac effektus