Lasselsberger - Knauf

Minőségellenőrzés az építőiparban 2. rész

 

Elkészült felület ellenőrzése, átvétele

 A megfelelően előkészített fogadófelületre a megfelelően kiválasztott segédanyagok felhasználásával elkészült - a remélhetőleg - megfelelő minőségű burkolt felület. De hogyan tudunk erről egzakt módon megbizonyosodni?

 

Felület esztétikai ellenőrzése szemrevételezéssel legalább 1,5 m távolságból történik. A vizsgálathoz súrolófény és erős megvilágítás nem megengedett.  A fugák és a fugázás szélességének ellenőrzése a burkolat külalakjának megítélésére terjed ki, annak érdekében, hogy a burkolat fugázása ránézésre egységes legyen. Amennyiben nem tapasztalható zavaró egyenetlenség a szélesség tekintetében, abban az esetben a fugaszélesség megfelelőnek tekinthető, és nincs szükség további vizsgálatokra.

Hibának kell minősíteni és javíttatni kell:  

  • a hézagoló anyag maradékát a burkolt felületen; 
  • a hézagok elégtelen, hiányos vagy kipúposodó kitöltését, de 
  • megengedhető a hézagoló anyag 2 mm-t meg nem haladó egyenletes besüllyedése a hézagokba; 
  • felületi repedezettséget, sérült, törött lapokat 
  • III. minőségi osztályba sem sorolható felületrészeket.

 

Szintkülönbség (fogasság): A mérést egy megfelelő hosszúságú (általában 200 mm) léccel végzik. A lécet a magasabb lap felületére helyezik. A túlnyúló léc és az alatta lévő lap közötti szintkülönbséget mérőékkel mérik meg.   Az eltérés a fugaszélesség függvényében 2 mm - 6 mm: max. 1 mm, e felett max. 2 mm lehet.

A fuga méretének eltérése 4 mm fugaszélességig 1 mm, e fölött 2 mm lehet.

Fugák egyenességét referenciaként kifeszített zsinórtól mért távolsága alapján mérjük. A megengedett maximális eltérés 3 mm lehet.

Lejtés, üregképződés, síkfogasság – golyós vizsgálat. 50 g tömegű acélgolyó végiggurítása a felületen meghatározza a felület lejtésirányát, a mélyen kongó részeknél az üregképződést (nem megfelelő ragasztóágyazat), valamint felpattanáskor a síkfogasságot.

A burkolólapokra vonatkozó előírások részletezését jelen felyezetben nem részletezzük, erről érdemes tájékozódni a lapgyártó honlapján. Tájékoztató jelleggel néhány fontos kritériumot megemlítünk:

  • Alakhűség
  • Kopásállóság
  • Csúszásmentesség
  • Időjárásállóság

 

Mind az alapfelület, mind a burkolati felület minőségi osztályba sorolását az MSZ 7658-2:1982 „Építőipari tűrések. Pontossági osztályok” szabvány határozza meg, valamint a felhasznált burkolólapokat a MSZ EN 14411:2016 „Kerámiai burkolólapok. Fogalommeghatározások, csoportosítás, jellemzők, a teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése, valamint megjelölés” szabvány ismerteti. Ezen szabványok ismerete azonban nem elvárás sem az építtető, sem a forgalmazó részéről, ezért célszerű a fenti eljárási mód alkalmazása.