Lasselsberger - Knauf

Nedves, sóterhelt falak felújítása Eurosan rendszerrel I. rész

 „A magyar lakásállomány döntő többsége egyszintes családi ház. A városi bérházak, a hagyományos parasztházak és a tanyaépületek több, mint fele a második világháború előtt épült, új alig van közöttük” áll a KSH Lakásviszonyok az ezredfordulón kiadványában. Ezért kiemelten fontos külön hangsúlyt fektetni a felújítással kapcsolatos kérdések és problémák megválaszolására.

Meglévő épületállományunk olyan érték, melyet megőrzése elemi érdekünk. Annak érdekében, hogy az ingatlanjaink élettartalma meghosszabbítható legyen, nem elég, hogy minőségi anyagokból építjük, folyamatosan ápolni, renoválni, illetve bizonyos időközönként felújítani, korszerűsíteni kell. Leggyakoribb épületszerkezeti károsítók a nedvesség és a nedvességben oldott sók.

A falszerkezet nedvességének okai

A nedvességgel és sókkal kapcsolatos problémák először az épületek lábazati részén és a pincék belső falán, később pedig a földszinti részeken mutatkozik, ezért leggyakrabban a talajból történő, kapilláris vízfelvételt okolják. A valóság azonban az, hogy egyszerre több mechanizmus érvényesülhet:

kapilláris vízfelvétel,

a földdel érintkező részek kapcsolata (szivárgó vagy rétegvíz, torlaszvíz)

csapóeső homlokzati terhelése, lábazat talajról, földről felverődő vízterhelése

higroszkópos vízfelvétel*

vízfelvétel kondenzáció és kapilláriskondenzáció során

Az első három mechanizmus folyadék halmazállapotú, míg az utóbbi kettő gőz halmazállapotú vízfelvétel.

 

 

Miért fontos a nedves és/vagy sóterhelt épületek felújítása?

A nedvesség és a sóterhelés a falakban igen hátrányosan befolyásolja a régi és sokszor az újonnan épített lakóházak használhatóságát. A nedvesedés és a sóterhelés rendszerint „sókivirágzások” és vakolatleválások formájában jelenik meg. Igen kellemetlen kísérő jelenség, hogy a nedves falak hőszigetelő képessége nagymértékben lecsökken, ami a fűtési költségeket növeli, komfortérzetünk rontja. A nedves és hideg falfelületeken lecsapódó víz nyomán penészgombák képződnek, ami komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a lakás használóinak. A nedves és sóterhelt falak szárító vakolattal történő felújítása a környezetet megkímélve teszi újra teljes értékűen használhatóvá az épületet, egészsé-ges, higiénikus életteret biztosítva.

  

Nedves, enyhén sóterhelt falak felújítása EUROSAN szárító- és felújító vakolatrendszerrel lehetséges. Az EUROSAN vakolatok nagy légpórustartalma és hidrofób tulajdonsága miatt a falakba felfele törekvő nedvesség nem képes mélyen a vakolatba hatolni, hanem a határfeület közelében elpárolog. A falfelület mindig száraz marad, a vízben oldott sók pedig a vakoat pórusaiban raktározódnak el, de nem jutnak a felszínre.

 

Fokozottan sóterhelt falak esetén a WTA EUROSAN rendszer javasolt, mely rendelkezik a műemléki épületek felújításához nélkülözhetetlen Európában elfogadott WTA minősítéssel.

A megfelelő rendszer kiválasztása érdekében célszerű az Lasselsberger-Knauf Kft. segítségét kérni, akik helyszíni mintavétel alapján laborvizsgálatot is végeznek, és a kiadott felújítási szakvéleményre és javaslatra időgaranciát vállalnak.

*  a sók vízmegkötő képessége a levegő páratartalmából