Lasselsberger - Knauf

PrimoSpeed kötésgyorsító adalék

A hideg időjárás nemcsak kényelmetlenséget jelent: az építőanyagok bedolgozhatóságára vonatkozó előírásokban sorra bukkannak fel a fagypont körül történő munkavégzésre vonatkozó korlátozások, tilalmak. Különös jelentősége van mindennek az épülethomlokzatok befejező rétege, azaz a színezővakolatok esetében.

Lb-Knauf - allvanyozas

Egyfelől a homlokzati színezés az építkezés egyik utolsó lépése, így a kivitelező sokszor kerül nyomás alá, hogy a munkát bármilyen körülmények közt végezze el, és az épület átadásra kerülhessen. Ugyanakkor a színezővakolat felhordása a gyártói előírásoknál hidegebb körülmények közt (jellemzően +5 °C alatt) látványos, el nem takarható esztétikai hibákkal járhat, amelyek ráadásul sokszor csak hónapokkal a kivitelezés után jelentkeznek. Mindennek a tetejébe a hibás színezővakolat csak nagy anyagköltséggel, az épület újbóli felállványozása mellett javítható – ami a gyakorlatban jellemzően a homlokzat újraszínezését jelenti.

De miért nem hordhatjuk fel a színezővakolatot akár fagypont alatt is?

A vödrös színezővakolatok fagyveszélyesek, azaz fagypont alatti hőmérsékleteknél semmiképpen sem alkalmazhatóak, mivel a bennük található víz hamarosan megfagy és tönkreteszi a bevonatot.

Ha az előírt felhasználási körülmények mellett hordjuk fel a színezővakolatot, akkor a homlokzat felszíne a felhordás után stabilizálódik, és védelmet nyújt a színezővakolatnak a teljes rétegvastagság megkötéséig.

Alacsonyabb, de még fagypont fölötti hőmérséklet mellett ez a folyamat, ha egyáltalán lezajlik, lassabban megy végbe; akár napokat is igénybe vehet. Eközben a színezővakolat fokozottan ki van téve a külső behatásoknak, mint például a csapadék okozta károsodás. Az épp csak fagypont fölötti időjárással legtöbbször együtt jár a hajnali páralecsapódás, ami szinte biztosan tönkreteszi a még meg nem kötött színezővakolatot – hacsak nem gondoskodunk annak védelméről.

A megoldás

A megoldást a PrimoSpeed kötésgyorsító jelenti. A hűvös időjárásra tervezett adalék +1 °C és +5 °C között meggyorsítja a homlokzati színezővakolat felületének stabilizálódását, így a vakolatréteg teljes kiszáradása az időjárási körülményektől (csapóeső stb.) védetten fejeződhet be. 

A színezővakolathoz használható kötésgyorsító adalékot sokszor emlegetik „fagygátlóként”, azonban ahogy a fentiekből láthattuk, az adalék a színezővakolat víztartalmának megfagyása ellen nem nyújt védelmet! Ezért semmiképpen ne hordjuk fel a homlokzati színezővakolatokat fagypont alatti hőmérsékleten, illetve ha a várható száradási időn belül a hőmérséklet fagypont alá süllyedhet, még a PrimoSpeed használata mellett sem!

Nem javasoljuk a kötésgyorsító adalék használatát, ha a homlokzati színezővakolat előírt felhasználási körülményei biztosítottak a felhordás és a száradás során, azaz a hőmérséklet tartósan +5 °C fölött van, és biztosítható a felület védelme az erős széllel és páraterheléssel szemben. Különleges körülmények közt, például fokozottan párás időjárás, köd esetén a PrimoSpeed +5 °C és kb. +10 °C között is felhasználható. 

Lb-Knauf - PrimoSpeed kotesgyorsito

 

 

Fontos tudni, hogy a PrimoSpeed nem csodaszer, amely megteremti az ideális felhasználási körülményeket, hanem egy kiegészítő lehetőség az előírt felhasználási körülményeken túli munkavégzésre. A Lasselsberger-Knauf mindemellett nem javasolja a színezővakolathoz rendelt gyártói előírásoktól való eltérést, és az adalék használata mellett felhordott színezővakolatokra nem vállalunk garanciát.

A PrimoSpeed adagolása

A PrimoSpeed kötésgyorsító adagolását az alábbiak szerint javasoljuk:

Színezővakolat típusa

PrimoSpeed adagolása

StrukturOLA Primo

StrukturOLA Dekor

SiliconOLA, SiliconOLA Extra

kb. 0,8 %

kb. 0,5 %

kb. 0,6 %

150-200 ml / 25 kg

100-125 ml / 25 kg

125-150 ml / 25 kg

 

Az adatok általános körülmények közötti felhasználásra érvényesek, és a kivitelezéskor tapasztaltak szerint szükséges lehet az adagok növelése (például párás, ködös idő esetén) illetve csökkentése (száraz, szeles időben).

 

Figyelem: a PrimoSpeed maró hatású, a környezetet károsító anyag, ezért használatí során minden esetben tartsuk szem előtt a csomagoláson található figyelmeztetéseket!