Lasselsberger - Knauf

Recon - Betonjavítók

A betonszerkezetek felújítására a feladatra tervezett anyagokra van szükség, melyre az Lb-Knauf a Recon termékcsaládot fejlesztette ki. 

A ReCon CT termékcsalád általános előnyei:

  • magas tapadó-, kezdő- és végszilárdság párosul könnyű feldolgozhatósággal 
  • az acélbetétek szempontjából ideális pH (12-13)
  • komplex, méretezett rétegrend ezáltal a károsítók jelenléte jelentősen lecsökkenthető, időtálló szerkezetek
  • a műszakilag helytálló, tervezett helyreállítással költséghatékony szerkezetek hozhatóak létre, mert javítani mindig gazdaságosabb, mint a teljes csere
  • a legkülönbözőbb ásványi felületek helyreállítására alkalmazható (beton, vasbeton, kerámia falazat, természetes kőből készült felületek stb.)

LBK CTMax LBK_CTMax 

Miért nem alkalmazhatók normál javító habarcsok?

A betonszerkezetek károsodását leginkább a levegő CO2 tartalma roncsolja. Karbonátosodást okoz, ami a cementet roncsolja. Csökkenti a beton PH értékét (12-ról lemegy 9-re), ami a betonacél korróziójához vezet. Normál javítóhabarcsok nem védik a szerkezetet a CO2 behatolás ellen és nem állítják helyre a szerkezet PH értékét.  

Másik követelmény a szerkezeti javító anyagokkal szemben, hogy minimum a szerkezet szilárdsági értékei teljesítsék. Normál javítóhabarcsok nem teljesítik ezt a feltételt sem. 

Milyen anyagok alkalmazhatók szerkezeti beton javításra?

Minden szerkezeti javító anyagot be kell vizsgálni a  MSZ EN 1504 szabvány alapján, melyet a teljesítmény nyilatkozatban és a csomagoláson is fel kell tüntetni. 

Milyen típusú szerkezeti javító habarcs kategóriák vannak?

MSZ EN 1504-3. rész: „Szerkezeti és nem szerkezeti javítás” szabvány négyféle javítóanyag kategóriát tartalmaz R1-től R4-ig, melyeknek 13 különböző vizsgálatnak és követelménynek kell megfelelniük. A követelmények alapján az R1 és R2 kategória nem szerkezeti javító, míg az R3 és R4 kategória szerkezeti javítóanyagnak minősül.

A Recon termékcsalád CT-Max, CT-Mix, CT-Max T, Kontakt CT temékei R3-as kategóriájú javítóanyagok, vagyis szerkezeti javításokra is alkalmazhatók

Milyen előkésztést igényel a Recon javító habarcs alkalmazása?

Első körben a fellazult és rozsdás részeket el kell távolitani, majd a felületet pormentesíteni kell. 

A kellő tapadás és korrózió védelem érdekében mindenképp a szerkezeti javító anyagokra kifejleszetett tapadóhídat, Kontakt CT-t használjunk. 

A következő réteget, CT Max-ot még a tapadóhíd nedves állapotában kell felvinni. 

Mi a legfőbb előnye a Lb-Knauf Recon CT rendszernek?

Recon CT rendszer előnye, hogy több munkafázist össze lehet vonni és ezáltal időt és költséget lehet megtakarítani!

Acél korrózió védelem és tapadóhíd egy lépésben a Kontakt CT-vel

Szerkezetjavítás az esetleges lejtésképzéssel együtt kivitelezhető!*    CT-Max, CT-Mix

Fej fölötti munkavégzést könnyíti meg a CT-Max T, mely tixotróp, azaz állékony javítóhabarcs és akár 5 cm vastagságban is felhordható egy rétegben!

*A CT-Max szerkezeti javítóanyag az esztrichekre vonatkozó szabvány alapján is minősítve lett, besorolása CT C70 F7.

 A szerkezeti betonjavítókon kívűl még számos más javítóanyag létezik, melyek elsősorban a felületi hibák és síkpontatlanság korrigálására szolgálnak. Ezek az MSZ EN 998 - Falszerkezeti habarcsok szabvány alapján lettek minősítve. 

Az Lb-Knauf javítóhabarcsok termékválasztó: