Lasselsberger - Knauf

SilikatOLA színezővakolatok

A SilikatOLA különleges helyet foglal el a Lasselsberger-Knauf színezővakolat-kínálatában. Szilikát színezővakolatunkat összetétele, tulajdonságai, a felhasználás során betartandó követelmények és az alkalmazási területei is egyedülállóvá teszik. Mivel a SilikatOLA a legfrissebb Thermosystem akcióban még kedvezőbb áron kapható, ideje közelebbről is körüljárnunk ezt a figyelemre méltó anyagot.

Lb-Knauf - Festetich kastely

 

 SilikatOLA jellemzők

A vödrös színezővakolatok többségétől eltérően a szilikát színezővakolatok csak igen kis mértékben tartalmaznak diszperziót. Kötőanyag-tartalmuk túlnyomórészt kálivízüveg, azaz természetes ásványi anyag, ezért

páraáteresztő képességük kimagaslóan jó

kiemelten jól állnak ellen az időjárás viszontagságainak, továbbá

a légkörből lerakódó szennyeződéseknek is.

A káli-vízüveg használata a fenti előnyök mellett bizonyos megkötésekkel is jár. A felhordott vakolat úgynevezett kovásodás során köt meg a homlokzaton, azaz a vakolat víztartalma oldja a levegő szén-dioxid tartalmát, melynek következtében a kálivízüveg szilikát polimerré alakul, kötésben az ásványi homlokzattal. Az igen ellenálló, vízben nem oldódó polimer kötés azonban nem alakul ki, ha a száradás túlságosan gyorsan következik be. Túl magas hőmérsékleten és/vagy tűző napon végzett felhordás esetén a vakolat víztartalma még a polimerizációt megelőzően elpárolog – így nem történik meg a kovásodás, azaz a vakolat (függetlenül a külső megjelenésétől) gyakorlatilag a falon ment tönkre. A SilikatOLA használata során ezért törekednünk kell az ideális felhordási hőmérsékletre (kb. 8-25 C) és a homlokzat védelmére a tűző napsugárzástól.

A kovásodás mellékterméke a fehér hamuzsír (kálium-karbonát), aminek nyomai időnként felfedezhetőek a nemrég felhordott szilikát vakolaton - a jelenség elsősorban a színes homlokzatoknál vehető észre. Előfordul, hogy ezt hibának értékelik, holott épp ellenkezőleg: annak jele, hogy a szilikát vakolat az elvárt módon kötött meg a homlokzaton. Hosszú távú problémáról azonban nincsen szó, mivel a hamuzsír vízben oldható, így az eső hamarosan lemossa majd a homlokzatról.

 SilikatOLA alkalmazási területek

A SilikatOLA felhasználását elsősorban természetes alapanyagai és kiváló páraleadása határozza meg. Gyakran használjuk műemlék jellegű épületeknél, amelyeknél gyakori a falazat vízterhelése - emellett természetes ásványi kötőanyaga a műemléki előírásoknak is megfelel.


A SilikatOLA alkalamzása különösen ajánlott a Thermosystem Mineral ásványi homlokzati hőszigetelő rendszereken, mivel páraáteresztő képessége révén lehetővé teszi a falazat belsőbb rétegeinek szinte akadálytalan kiszellőzését.
Lb-Knauf - Thermosystem Mineral

Lb-Knauf - EUROSAN System
Ugyanezért kifejezetten alkalmas az Eurosan rendszerünkbe tartozó szárítóvakolatok, műemlék felújító anyagaink és WTA felújító rendszerünk fedőrétegként.

Lb-Knauf - SilikatOLA
A SilikatOLA a SilikatTOP szilikát homlokzatfestékünkkel átfesthető a kiváló páraáteresztő tulajdonságok csökkenése nélkül. A SilikatTOP 5 és 15 literes kiszerelésben kapható és természetesen más, ásványi vakolatok színezéséhez is felhasználható.
Lb-Knauf - SilikatTOP

 

 SilikatOLA színek és struktúrák

A SilikatOLA 118 hagyományos pasztellszínben kapható.

Struktúra választéka: kapart 1,5 mm; kapart 2 mm; dörzsölt 2 mm.

Lb-Knauf - 118 szin

 

Struktúra videóink második részében a kapart struktúrájú SilikatOLA színezővakolat szakszerű felhordását mutatjuk be: