Lasselsberger - Knauf

Vályogházak felújítása

A magyarországi lakásállomány közel 30%-a még napjainkban is hagyományos vályogház, és jellemzően belvizes területen találhatóak. A 19.század végén, 20. század elején épült lakóházak jellemzően tégla vagy kő alapozásra épültek vízszigetelés nélkül. A vályog teherhordó falazat száraz állapotában, állandó páratartalom mellett nagyon stabil és jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ám a vízterhelés hatására ezen értékei rohamosan csökkennek. A tartófalak károsodása, „kikagylósodott” anyaghiányosságok kialakulása jellemző probléma, gyakorlatilag az összes hagyományos vályog épületen jelentkezik. Javításuk, korszerűsítésük azért különösen nehéz, mivel injektálásos, sajtolásos technológiával a hiányzó vízszigetelést nem lehet utólag pótolni, valamint a felületét sem szabad lég/vízzáró réteggel ellátni.
vályogfal

Komplex problémára a megoldás is komplex! Mindenek előtt a károsodás okát kell feltárni és orvosolni. Ez elsősorban vizesedésből fakad, de okozhatja tartószerkezeti hiba, vagy a nem megfelelő karbantartás (felület lezárása). 

1. lépés: Mivel az épület vízszigeteléssel nem lett ellátva, és ennek pótlása sem megoldható a falszerkezet roncsolódása nélkül, ezért a nedvesedés okát már az épület környezetében meg kell szüntetni.

a. Felszíni vizek: A nedvesedés sok esetben a nem megfelelően kialakított csapadékvíz elvezetésből (pl. hiányos eresz, rossz helyre kivezetett ejtőcső), meghibásodott szerkezeti elemekből (tető), illetve nem megfelelő lejtéssel kialakított felszíni burkolatból fakad. A probléma általában szemrevételezéssel lokalizálható és hibaforrástól függően javítható. 

(Járdák helyreállításával és kialakításával kapcsolatban további információt tartalmaz a Drain Estrich témakör, valamit az utólagos lejtésképzés kialakítására és a tönkrement beton járdák helyreállítására alkalmas a Recon termékcsalád.)

jardahiany

b. Felszín alatti vizek: Talaj- és rétegvíz, talajnedvesség időszakos megjelenése. A nedvesség útját az épület alapozási síkjában, vagy lehetőség szerint az alatt kell lezárni és elvezetni. Erre több lehetőség van a helyi adottságoktól függően pl. szívókutak alkalmazása, vagy szivárgócső fektetése az épület körül, biztosítva a bejutó nedvesség elvezetését.

c. Kommunális vizek: Sérült víz, szennyvízvezetékek, nem megfelelő, vagy hiányzó technológiai vízszigetelés. Javításuk lokálisan történik.

2.lépés: Meghibásodott, kikagylósodott falszakasz helyreállítása. Csak abban az esetben szabad a javításnak nekiállni, amennyiben a károsító körülmény (pl. talajnedvesség felszívódása) meg lett szűntetve!

a. Először a falsíktól 3 cm-t meghaladó mélyedéseket kell kitölteni. Erre legcélszerűbb a „HP Leicht A” könnyített alapvakolat rabicháló erősítéssel. A könnyített alapvakolat igazodik leginkább a vályog szerkezet eredeti műszaki paramétereihez mind fajsúly, mind nyomószilárdság terén, ezáltal az anyagpótlás nem ad plusz terhelést a megmaradt falszerkezetre. 

b. Ezt követően a megszilárdult és kiszáradt alapvakolat rétegre, illetve a 3 cm-nél nem mélyebb hiányosságokra ki lehet alakítani az Eurosan szárítóvakolat réteget (Eurosan VS gúzoló, Eurosan EP szárítóvakolat). Eurosan rendszer alkalmazása elsősorban azért ajánlott, mivel a szerkezetben lévő felesleges nedvesség távozása akár évekig is eltarthat, másrészt hosszú távon biztosítja a falszerkezet és az épület pára/nedvesség-háztartását.

c. Végső lépés a felület egységes kiegyenlítése és fedése, melyre páraáteresztő meszes glettet (Gletti) és páraáteresztő festéket (SilikatTOP) alkalmazzunk. 

d. Az eljárás hasonló a külső falsíkon is. Ebben az esetben a Gletti gipszes glett helyett – főleg lábazati zónában – Eurosan FP simítóvakolatot alkalmazzunk, mely durvább felületet ad, ellenben a környezeti terheléseknek jobban ellenáll.