Lasselsberger - Knauf

Vízszigetelési anyagok kiválasztása

 

Hála a fejlett építéskémiai tudásnak mára már elérhetőek olyan könnyen feldolgozható por, illetve folyékony kiszerelésű vízszigetelő anyagok, melyek mind kültéren, mind beltérben megfelelő védelmet biztosítanak a víz károsító hatásaival szemben.

Előnyük a hagyományos lemezszigetelésekkel szemben, hogy felhordásukhoz nincs szükség komolyabb eszközigényre. Hengerrel, ecsettel vagy glettvassal gyorsan kialakítható a zárt vízzáró felület, ami már alkalmas későbbi rétegek, burkolatok fogadására is.

Lb-Knauf fürdőszoba vízszigetelés -  Aquastop Flex

 A célzott tulajdonságok elérése érdekében különféle kötő és adalékanyagokat tartalmaznak, melyek befolyásolják a felhasználási területüket. Lehetnek cement, cement-diszperzió, illetve folyékony diszperziós-gyanta kötőanyagúak is. A feladathoz legoptimálisabb szigetelőanyag kiválasztásában a hidegburkolat – vízszigetelési termékválasztó nyújt segítsége.

 

Szabvány

A burkolatok alá kerülő kenhető vízszigetelésekre vonatkozó Europai Uniós szabvány (MSZ EN 14891) három fontos alapkritériumot határoz meg. Ezek a tapadószilárdság, a vízfelvétel és a repedésáthidaló képesség. Ezen felül egyes tulajdonságoknál magasabb minőségi követelményeket is kiemel melyek teljesítése nem alapkövetelmény.

A szabványban szereplő tulajdonságokról az alábbi jelölések adnak információt:

  • CM  Cementalapú folyékonyan felhordott vízzáró termék
  • DM  Diszperziós műgyanta alapú folyékonyan felhordott vízzáró termék
  • RM  Reaktív műgyanta alapú folyékonyan felhordott vízzáró termék

Opcionális jellemzők:

  • O1   Fokozott repedés áthidaló képesség alacsony hőmérsékleten (-5°C)
  • O2   Fokozott repedés áthidaló képesség alacsony hőmérsékleten (-20°C)
  • P   Klóros vízzel szembeni ellenállóság (pl. medence)
Lbk Aquastop termékek

 

A fentiek alapján például az Aquastop Flex rugalmas kenhető szigetelés "CM O2 P" minősítésű, azaz cementalapú, -20°C-ig rugalmas, klóros víznek is ellenálló szigetelőanyag.

 Amennyiben a kenhető szigetelés csak az alaptulajdonságoknak felel meg, úgy sem kültéren, sem fokozott vízterhelés esetén nem szabad alkalmazni!

A szabvány nem tér ki az anyagok szúlfátálló tulajdonságára. Ennek akkor van szerepe, ha szennyezett (sóterhelt) nedvességgel, talajvízzel érintkezik a felület, tehát elsősorban az épületek talajszint alatti részeinél, pincékben és lábazati zónában alkalmazandóak.

 A vízszigetelő anyagok kiválasztásában a Hidegburkolás - Vízszigetelés termékválasztó nyújt segítséget.

Lbk Vízszigetelés termékválasztó